de Dr. Paul Connett

Este greu de înţeles de ce un decident raţional al secolului 21, care se confruntă cu nevoia de a dezvolta soluţii sustenabile, ar sprijini risipa resurselor materiale finite şi a unor uriaşe resurse financiare prin promovarea unei practici nesustenabile precum incinerarea. Un studiu european a estimat că producerea gazelor de seră poate fi redus, prin combinarea reciclării şi a compostării, de 46 de ori mai mult decât în cazul unui incinerator care produce electricitate.

Dar, fără vreo cale de scăpare ştiinţifico-fantastică, trebuie să opunem rezistenţă şi să oferim soluţii mai realiste precum solutiile „Zero Waste” cu care putem supravieţui, atât în comunităţile noastre cât şi la nivel planetar. În 1998, am oferit o listă cuprinzătoare de argumente într-o prezentare pe care am făcut-o chiar pentru industria deşeurilor. Această listă a fost actualizată şi dezvoltată într-un raport scris de Neil Tangri pentru GAIA, publicat în 2003.

În continuare voi sintetiza zece argumente cheie împotriva incinerării deşeurilor:
1) Incineratoarele sunt foarte costisitoare.
2) Incineratoarele creează foarte puţine locuri de muncă.
3) Incineratoarele consumă şi risipesc energie.
4) Incineratoarele sunt inflexibile.
5) Incineratoarele produc cenuşă şi zgură toxică – nu elimină în totalitate depozitarea deşeurilor.
6) Incineratoarele produc emisii foarte toxice în aer.
7) Incineratoarele eliberează nanoparticule extrem de toxice.
8) Incineratoarele sunt nepopulare în rândul publicului.
9) Incineratoarele nu sunt sustenabile.
10) Există alternative mai bune.

_______________________________________________________________________________

Dr. Paul Connett este Directorul organizaţiei American Environmental Health Studies Project (AEHSP) şi este unul dintre cei mai cunoscuţi experţi din lume în chimia mediului şi toxicologie, este om de ştiinţă, autor, activist şi protagonist în filme documentare precum ‘’Trashed’’ (2012) şi ‘’Zero Waste’’ (2013). A obţinut o diplomă universitară în chimie de la Universitatea Cambridge şi a urmat studii doctorale în chimie la Universitatea Dartmouth, SUA. Dr. Paul Connett are peste 20 de ani de experienţă ca şi profesor în chimie şi toxicologie la Universitatea St. Lawrence, NY, SUA. A avut peste 2000 de intervenţii pro bono în 55 de târî pe tema deşeurilor.