de Dr. Paul Connett

Incineratoarele rămân în continuare formidabil de scumpe, dar costurile sunt ascunse de ochii publicului prin subvenţii uriaşe. In tari cu traditie in incinerare precum Spania, Italia, Franta etc, pentru a acoperi costurile de operare, de capital, precum şi profitul operatorilor, comunitatea locală sau regională trebuie să semneze angajamente de plată care îi prind în capcană pentru 25 de ani sau mai mult. Mai mult de jumătate din costurile de capital ale unui incinerator modern intră în echipamente care controlează poluarea aerului.

Ironic, pentru că dacă deşeurile nu ar fi incinerate, acest echipament extrem de scump n-ar mai fi necesar, nici cenuşa toxică strânsă în aceste dispozitive nu ar mai trebui trimisă la rampe de depozitare a deşeurilor periculoase şi nici emisiile n-ar mai trebui supuse unei monitorizări foarte costisitoare. Dar publicul este foarte puţin informat despre cat de ineficiente si păguboase sunt de fapt incineratoarelor.

Industria afirmă, însă, că incinerarea va „salva“ banii comunităţii. De exemplu, cititorilor site-ului edie.net li s-a comunicat că incineratorul pe care l-a aprobat consiliul comitatului Buckinghamshire (Marea Britanie) „va economisi aproximativ 100 de milioane de lire sterline din bugetul local, pe durata de funcţionare contractată, de 30 de ani“.4 De mai bine de 25 de ani, Dr. Jeffrey Morris, un econometrician care lucrează pentru Sound Resource Management din Seattle, a furnizat comparaţii riguroase între eficienta incineratoarelor şi programele intensive de reciclare şi compostare.