26 mai 2017

Stimată doamnă Ministru Grațiela Gavrilescu,

Alianța Globală pentru Alternative la Incineratoare (GAIA), Coaliția pentru Justiție Energetică din România, alături de peste 2300 de cetățeni semnatari ai petiției “Nu vrem incinerator de deșeuri în București!”, își exprimă ingrijorarea cu privire la includerea a trei Incineratoare de deșeuri municipale în Planul Național pentru Gestionarea Deșeurilor.  Instalaţiile de tratare termică şi valorificare energetică a deşeurilor au un impact negativ major asupra sănătăţii cetățenilor, economiei locale și mediului înconjurător.

În prezent, în România există șapte fabrici de ciment autorizate să co-incinereze peste 100 de tipuri de deșeuri (în principal plastic, cauciucuri – cea mai mare sursă de poluare), având o capacitate de incinerare neatinsă de 1.4 milioane de tone anual, care acoperă circa 30% din totalul de deșeuri generate anual în România, ducând deja la supracapacitate de incinerare.

Deşi industria pretinde că vinde tehnologii curate şi energie regenerabilă, numeroase rapoarte elaborate de către organizaţii precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii,  Institutul American pentru Sănătate şi Agenţia Federală de Mediu Germania arată că tehnologiile de tratare termică a deşeurilor sunt cea mai mare sursă pentru producerea dioxinelor. Chiar şi în cantităţi mici, aceste toxine pot cauza probleme respiratorii, anomalii congenitale, diferite forme de cancer (laringe, plămâni, piele, sistem reproducător şi nervos, glanda tiroidă, aparat digestiv) pentru cei care locuiesc sau muncesc în apropierea unor incineratoare.

Incinerarea şi depozitarea reprezintă metode de eliminare, care susțin economia liniară și consumul iresponsabil de resurse, aflate la baza piramidei deşeurilor. În 2014, a fost anulat contractul de construire pentru cel mai mare incinerator din Europa, în valoare de 500 milioane de Lire Sterline, in Norfolk (Marea Britanie). În ultimii ani, alte peste 80 de incineratoare au fost blocate sau închise în ţări precum Italia, UK, Spania, în timp ce Franţa a anunţat în 2014 un plan de tranziţie de la incinerare la soluţii inovatoare şi flexibile.

Prin Comunicarea din 26 ianuarie 2017, Comisia Europeană recomandă investiții în sortarea la sursă, colectare separată, cresterea capacităților de reciclare,  taxarea incinerării, eliminarea subvențiilor din fonduri publice pentru valorificarea energetică prin tratare termică, introducerea unui moratorium pentru noile instalații și închiderea vechilor incineratoare. Colectarea separată a resturilor alimentare din locuințele cetățenilor și tratarea biodeșeurilor prin compostare și/sau fermentare anaerobă pentru obținerea de biogaz este incurajată.
În contextul celor de mai sus, vă solicităm:

  • Excluderea instalațiilor de incinerare prevăzute în varianta de PNGD publicată in 27 aprilie 2017;
  • Să ne transmiteți rapoartele elaborate conform caietului de sarcini emis de Ministerul Fondurilor Europene în vederea contractării de asistență tehnică pentru elaborărea Planului Național pentru Gestionarea Deșeurilor, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public.

 

Cu considerație,

George Petcu, Energy Justice Romania | Alianta Globala pentru Alternative la Incinerare

Rapoarte:
[1]Organizatia Mondiala a Sanatatii, Dioxins and their effects on human health, 2016
[2]Connett P., American Health Intitute, Nanotoxicologie si energie din deseuri, 2013
[3]Federal Environment Agency Germany, M. Gleis. Challenge or failure – a critical review on gasification and pyrolysis techniques for thermal treatment of waste, Berlin, May 2011