Romania fără incineratoare de deșeuri

PETIȚIE: Nu vrem incinerator de deșeuri în București

Stimate doamnă primar general Gabriela Firea,

Vă rugăm să renunțați la planul de a construi instalația de incinerare cu valorificare energetică. Experții Ramboll și Jaspers v-au prezentat doar partea plină a paharului. Iată ce nu v-au comunicat despre această tehnologie:

  1. Tendința europeană, spre direcția economiei circulare, este de a reduce aceste tehnologii. Comisia Europeană nu vă impune acest proiect, din contră vă oferă posibilitatea de a-l retrage. Practic, PMB poate retrage proiectul și poate reaplica pentru finanțarea unor tehnologii mai prietenoase cu mediul precum stații de compost, centre de minerit urban, digestie anaerobă și altele care încurajează prevenirea generării de deșeuri. 
  2. Instalațiile amplasate în centrele marilor orașe europene precum Viena sau Paris au fost construite în anii 90, pe fondul unor crize cauzate de lipsa capacității de depozitare. De-a lungul anilor, au fost identificate numeroase depășiri de emisii și probleme tehnice. În plus, pericolul toxic este invizibil. Dioxina, care este cea mai toxică substanță chimică creată de om, este insipidă, incoloră, inodoră. Toxinele se vor acumula în țesutul adipos, iar efectele se vor observa în termen de 6-10 ani de la contaminarea inițială.
  3. Au fost identificate depășiri de emisii toxice chiar și la cele mai moderne instalații din Europa. În România nu există un sistem independent de monitorizare a emisiilor de dioxine și furani.
  4. Eficiența instalației depinde de tipul de deșeu procesat. Astfel dacă va procesa doar deșeuri reziduale, amestecate, eficiența va fi redusă, reziduurile rezultate nu vor avea capacitatea calorică necesară susținerii unui incinerator, care va trebui alimentat pe o perioadă de 25-30 de ani.
  5. Alternativa la instalația de incinerare pentru deșeuri reziduale sunt instalațiile de Recuperare Materială și Tratare Mecano-Biologică. Dintre beneficiile MRBT-ului sunt cunoscute flexibilitatea și dualitatea tehnologiei, care permite procesarea fluxurilor de materiale pure sau impure, în funcție de cum se schimbă nevoile comunității. Gestionarea deșeurilor reziduale prin MRBT ar trebui să vină întotdeauna imediat după creșterea eforturilor de separare și colectare separată la sursă, prin care se obțin materiale reciclabile și compostabile de mai bună calitate, precum și cele mai mari beneficii de mediu. Împreună cu alte măsuri și soluții promovate de metodologia Zero Waste pentru orașe, precum biodigestoare, instalații de compost, centre de minerit urban, măsuri de prevenire, aplicate sinergic, pot fi evitate gropile de gunoi și incineratoarele de deșeuri. 

O listă completă cu răspuns la o varietate de argumente pro-incinerare găsiți aici. 

Aceasta este o politică contrară celei promovată de Comisia Europeană care prin comunicări recente a recomandat investiții în nivelurile superioare din ierarhia deșeurilor, în conformitate cu economia circulară, iar nu în gropi de gunoi sau instalații de valorificare energetică a deșeurilor.

De asemenea, amintim jurisprudența constantă a curților de justiție europene de a sancționa pasivitatea statelor în practicile care afectează negativ sănătatea cetățenilor și protecția mediului.

Apreciem bună-credință și efortul dumneavoastră de a rezolva într-un mod sustenabil problema gestionării deșeurilor municipale și vă stăm la dispoziție pentru clarificări suplimentare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.