Stop fabricii de cancer de la Tomești

Agenția pentru Protecția Mediului Iași se pregătește să emită autorizația integrată de mediu pentru incineratorul de deșeuri periculoase și pentru instalația de distilare a deșeurilor periculoase lichide de la Vlădiceni, comuna Tomești, județul Iași, beneficiar SC Demeco SRL,care este parte a unui grup de firme aflat sub protecția Garzii Naționale de Mediu, conform unor investigații jurnalistice. SC Demeco SRL s-a confruntat deja cu un incendiu la Buhusi, pe o platforma de depozitare si sortare deseuri periculoase in 20 septembrie 2015, incendiu bagat sub pres de autoritati care au pretins ca nu a existat poluare, desi oamenii au simtit pe pielea lor gazele toxice si particulele otravitoare emise la arderea deseurilor petroliere, cauciucului si altele, compozitia materialelor arse ramanand nedivulgata pana in prezent. 

La Iași, lista deșeurilor ce vor fi incinerate de  SC DEMECO SRL cuprinde deșeuri medicale, deșeuri de mase plastice, cauciuc uzat, pesticide, ingrășăminte, deșeuri din industria chimică și petrolieră. Acestora se adaugă deșeuri electrice și electronice, baterii și acumulatori, care trebuie obligatoriu reciclate, nu incinerate! Acestea vor fi primite pe platforma din marginea Iașilor în cantități de până la 35 tone sau 5 tiruri pe zi!

Incineratoarele produc emisii extrem de toxice inclusiv metale grele, dioxine, furani, acizi, cianuri, furani, pulberi cancerigene de îngrășăminte și pesticide. O mare parte dintre aceste toxine permanente şi persistente sunt emise sub formă de nanoparticule. Dioxina -2,3,7,8 TCDD este cea mai periculoasă substanţa generată de om.  Gazele de ardere se vor imprăștia peste cartierele Bucium, Dancu, satele Vlădiceni și Tomești. Majoritatea deșeurilor arse aici vor fi cele petrochimice și medicale, ceea ce înseamnă: risc foarte mare de incendiu și de explozie, firma nefăcând dovada sortării și depozitării adecvate a diferitelor tipuri de substanțe chimice primite (foarte multe se aprind sau se descompun în gaze toxice atunci când ajung în contact unele cu altele sau când intră în contact cu apa, cu metale etc.

La cea mai mică problemă tehnică, instalația va emite timp de patru ore toate gazele și pulberile din incinerator printr-un coș de avarie FĂRĂ NICIUN SISTEM DE FILTRARE! Tot “o mică problema tehnică” a dus la tragedia de la Seveso, Italia, în 1976: între 0,1 și 20 kg de dioxină emise la 50 metri deasupra solului de către coșul uzinei au otravit cca 37.000 persoane ducând la 350 cazuri de cloracnee, avorturi, malformații, cancere rare,, pământul a fost otrăvit iremediabil pe o suprafață de 110 ha în jurul fostei uzine, murind otrăvite 7.300 animale și alte 80.000 de animale de fermă au fost sacrificate pentru a împiedica dioxina să ajungă în alimentația oamenilor.

Semnati petitia pe www.de-clic.ro, aici! Nu permiteti un al doilea Seveso la Iasi! Nu permiteti ca Agentia de Protectia Mediului să încalce legea!

1 Comment

  1. Miu Iuliana

    ianuarie 8, 2021 at 7:57 am

    Siguranța populației este mai importantă decât banii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.