Comunicat de presa

Cluj Napoca, 19 august 2015

Organizatiile semnatare a petitiei remise autoritatilor publice in 17 iulie, cu privire la solutiile durabile pentru gestionarea deseurilor in Cluj Napoca, impreuna cu Consiliul Civic Local, initiatorul dezbaterii publice care a avut loc in data de 14 august 2015 saluta deschiderea Primarului Cluj Napoca, domnul Emil Boc, fata desolicitarile descrise in petitie si enuntate in cadrul dezbaterii publice si asteapta cu interes varianta revizuita a regulamentului de salubrizare a municipiului Cluj Napoca , care va include recomandarile ONG-urilor, din care mentionam:

  • Crearea cadrului pentru colectarea fractiei biodegradabile;
  • Reglementarea sistemului PAYT (platesti-pentru-cat-arunci) si a colectarii selective a fractiei reciclabile;
  • Infiintarea unui Centru Comunitar de Reparare, Refolosire, Reciclare (minerit urban);
  • Eliminarea din regulament a prevederilor legate de incinerarea deseurilor cu sau fara recuperare de energie (waste to energy, gazeificare, piroliza etc). Incinerarea deşeurilor este cea mai toxică, scumpă şi ineficientă metodă de a trata deşeurile si de a produce energie.  Energia obţinută din arderea deşeurilor municipale este deosebit de poluantă, costisitoare, compromite politicile de prevenire a deşeurilor, a programelor de reciclare şi încurajează în schimb extragerea de resurse. In plus, o astfel de tehnologie nu se preteaza pentru  dimensiunea comunitatii clujene, blocand comunitatea intr-un contract pe termen lung. Precizam ca tehnologile de transformare a deseurilor in energie la temperature inalte nu inseamna reciclare, ci conform legislatiei europene in domeniu intra in categoria incinerarii- si valorificarii energetice. Incineratoarele cu nume ca ”piroliza”, ”gazificare”, jet de plasma” si ’’energie din deseuri” emit dioxine si alti poluanti daunatori, in ciuda declaratiilor industriei ca acestea ar fi tehnologii ”verzi”.

Apreciem angajamentul domnului Primar de a participa la urmatoarea sedinta a Consiliului Consultativ pentru implementarea compostarii in masa, la care vor participa pe lângă autoritățile locale, operatorii de salubritate, ONG-uri, fermieri, reciclatori cu experientă în compostare precum EcoBihor, distribuitori de tehnologie pentru compostare și biogaz, grădinari urbani și peri-urbani cu scopul de a crește prin politici publice adecvate spațiul pentru grădinărit urban.

Sprijinim angajamentul domnului Boc de a organiza o dezbatere similara la nivel judetean in cursul lunii septembrie. De asemenea, societatea civila asteapta cu interes raspunsurile punctuale la intrebarile puse si versiunea actualizata a Regulamentului care sa cuprinda propunerile enuntate in cadrul dezbaterii si solutiile Primariei si Consiliului Local.

Ne exprimam speranta, ca aceasta situatie creata datorita nefinalizarii Sistemului Integrat de Management al Deseurilor va duce la implementarea unei solutii mai actuale, in tendinta cu ultimele bune practici aplicate la nivel European in acest domeniu.